Shopping Skills

  • Edit

Na al mijn verhalen over de spulletjes die ik overal vandaan haal behoeft het geen toelichting meer: Ik ben gek op shoppen. Inmiddels ben ik er goed in geworden, om bijzondere handgemaakte huisraad te vinden, dit te onderscheiden van de massaproductie, en er ook nog de juiste prijs voor te betalen. Maar het was niet makkelijk, en ik heb ook vele miskopen gedaan voordat ik echt de slag te pakken kreeg. Authentieke Arabische spulletjes kopen voor een redelijke prijs is eigenlijk iets dat je met ervaring leert, waar je intuïtie en gevoel bij nodig hebt, maar ik zet graag drie tips op een rijtje die ik in de jaren heb geleerd.

1. Kijk goed. Als je op een markt in bijvoorbeeld Turkije rondloopt en je wil iets moois mee terug nemen, moet je in eerste instantie je ogen de kost geven. Het lijkt misschien zo dat bij het eerste stalletje een geweldige aanbieding staat, maar het is vaak erg de moeite waard eerst de hele markt grof te scannen en prijzen te vragen. Dan heb je een algemeen beeld van het aanbod, en kan je preciezer gaan kijken. Je weet waar de kraampjes staan met spullen waar je oog op valt, en die ga je nu in detail bekijken. Kies die spullen die uniek zijn op de markt, waarvan je er geen dertien in een dozijn ziet liggen. Een koopman of –vrouw wil zijn of haar spullen verder graag verkopen, en je kan dus de vrijheid nemen om brutaal te zijn en alles van binnen en buiten te bekijken. Stiksel op een kussen bijvoorbeeld verraadt of het handgemaakt of machinaal geproduceerd is. Ook zegt het wat over de kwaliteit van het product. Vergeet niet dat je ook de vrijheid kan nemen om iets niet te kopen, al heb je het uitgebreid bekeken, en lijkt het alsof je het hebben wil.

2. Bepaal je prijs. Bij het rondkijken heb je een indruk gekregen van de prijzen die gevraagd worden. Je kan hierna zelf bedenken wat je geven wil voor dat kussen of dat theesetje. Afdingen en onderhandelen vind ik zelf het leukste aan het bezoeken van markten. Het is spannend, want je neemt altijd een beetje een gok. Maar als het lukt is het gevoel van succes dubbel, want je hebt zowel iets echt moois te pakken, als een goede prijs betaald. Cruciaal voor het afdingen is dat je van te voren in je hoofd hebt hoeveel je ergens voor wil geven. Je eerste bod is daar iets onder, maar je volgende tegenbod blijft je uiteindelijke prijs. Vaak lukt het om daarmee je prijs in de wacht te slepen.

3. Vraag hulp. Als je locals kent die met je mee willen is dit van onschatbare waarde. Deze mensen kennen de prijzen, de taal en de kwaliteit waar je naar op zoek bent. Soms wil de eigenaar van een bed and breakfast wel eens mee, of een lokale collega als je op werkreis bent. Zo krijg je naast betaalbare mooie spullen ook nog meer mee van de cultuur, en dat is misschien nog wel waardevoller.