Oosterse verlichting op de werkvloer

  • Edit

Het doel van het aanschaffen van verlichting en het maken van een plan voor de verlichting van een ruimte is vaak het creëren van een bepaalde sfeer. Uiteraard is het adequaat verlichten van de ruimte, zodanig dat de activiteiten die daar verricht worden optimaal kunnen worden uitgevoerd het meest voor de hand liggende doel. Als enkel verlichten echter al voldoende was, zouden peertjes met verschillende wattages wel volstaan. Maar dat is niet het geval en daarom behoeft ieder peertje een lamp die ervoor zorgt dat de betreffende ruimte naast het juiste licht, ook de juiste sfeer krijgt. Iedereen kent wel de woningen waar de woonkamer het na de verhuizing nog een tijdje moet stellen met slechts een kaal peertje midden in een leeg, vers gewit plafond. Niets vind ik sfeerlozer dan dat.

Aanbevolen: https://www.ghalia.nl/oosterse-hanglamp

Sfeer dus, iets ontastbaars in een omgeving, maar heel krachtig in het feit dat het zorgt voor een bepaalde stemming of gemoedstoestand in een ruimte. En essentieel voor de mensen die in die ruimtes wonen en werken.

Werken, inderdaad. Sfeer is mijns inziens niet alleen belangrijk bij het besteden van de vrije tijd, maar juist ook op de werkvloer kan een prettige sfeer wonderen doen voor de productiviteit en de samenwerking tussen collega’s. Net zoals iedereen wel de kale post-verhuizing peertjes kent, kent ook iedereen wel de sfeerloze systeemplafonds voorzien van praktische TL-bakken die vergaderzalen en kantoren verlichten. De uitstraling van uniformiteit en massaproductie vind ik altijd dodelijk voor individualiteit en creativiteit, de eigenschappen die werk, hoe eentonig ook, leuk maken. Als je je het tegenovergestelde voorstelt, een kantoortuin, verlicht met oosterse verlichting, mooie Marokkaanse, Tunesische en Egyptische lampen, en grote planten in Marokkaans aardewerken potten, dan is de onbeduidende werknemer opeens een belangrijke schakel in het hele proces geworden. De sfeer die speciaal voor hem en haar gecreëerd wordt met zoiets moois maakt dat het werk opeens een andere dimensie krijgt.

Meer: https://www.ghalia.nl/berber-tapijten

Waarom zou je werkomgeving minder prettig hoeven zijn dan je woonomgeving. Juist hier wordt veel van je verwacht en verlangd en juist hier breng je een groot deel van je leven door. Ondersteuning door een mooie sfeer en het zien van mooie gebruiksvoorwerpen om je heen maken dat je veel meer kan genieten van je werk. Ook bijvoorbeeld een modern ingerichte vergaderzaal waar de vergadertafel wordt verlicht door een set blinkende Egyptische lampen straalt een luxe uit, waarin het prettig is om met elkaar tot overeenstemming en daden te komen.

Juist op de werkvloer is een goede sfeer belangrijk, en goedgekozen oosterse verlichting kan hierbij het gewenste effect realiseren.