Lampen van Luxor

  • Edit

Ik was in Luxor toen ik hoorde dat mijn beste vriendin haar eerste kindje had gekregen. En nu moeder en dochter beide gezond aan het bijkomen waren van deze overgang naar een nieuw en ander leven was ik blij dat ik bij de bron van alle mooie spullen op aarde was. Nu kon ik tenminste een echt cadeau vinden om dit bijzondere moment te gedenken. Voor altijd. Want hier heb ik echt de mogelijkheid om kwaliteit uit te kiezen die generaties mee zal gaan.

Hier in Luxor wordt veel handgemaakte huisraad aangeboden en zo, met het uitzicht op de piramiden vind ik het spannend om te zoeken naar bijzondere vondsten en hoge kwaliteit artisanaal vakmanschap. Gelukkig had ik nu een gerichte missie, en wat is er nu mooier en tijdlozer dan, jawel, een lamp. Ik geniet zelf zo van mijn lampen, dat wanneer ik de gelegenheid heb een mooi cadeau te geven, dat ik vrijwel automatisch weer bij een lamp uitkom. Het plezier van zo’n kunstwerk wil gewoon heel graag delen. En zo vond ik mijzelf bij een atelier dat zich specialiseert in lampen. Ze verkopen de verzilverde messing lampen met verfijnde filigrainpatronen waar ik al eerder over schreef (Zoals die van www.Ghalia.nl). Deze zijn mijn favoriet, en het duurde dan ook niet lang voor ik een mooi exemplaar had uitgekozen voor de babykamer. Maar toen ik al aan het afrekenen was kwam ik erachter dat het atelier ook andersoortige lampen produceert. Dit zijn lampen die zijn opgebouwd uit honderden kleine stukjes verschillend gekleurd glas. Ik had blijkbaar een hele sectie van de ruimte overgeslagen en er was nog een wereld te ontdekken.

Egyptische lampen markt in Luxor

Deze glazen mozaïeklampen zijn in blauwe, groene, oranje, gele, paarse, roze en rode kleurstellingen gemaakt. Eigenlijk zijn het impressionistische lampen, want alle kleine kleurvlakjes creëren samen een eigen geheel van kleur en sfeer. Voor de kinderkamer wilde ik een warme kleur, en omdat het een meisje was koos ik voor een oranjeroze exemplaar.

Toen ik weer terug was in Nederland bracht ik de lampen meteen de volgende dag naar mijn vriendin. Ze was enorm verrast met het dubbele cadeau, en tussen het beschuit met muisjes door installeerde ze beide lampen direct in de babykamer. Het effect was nog mooier dan ik had gedacht.

Deze lampen zullen haar hele leven bij het kleine meisje blijven. Ze zijn tijdloos, zullen generaties lang meegaan en blijven altijd sfeervol. En wanneer haar dochter zelf een kindje krijgt kunnen ze ook dan weer de kinderkamer verlichten met hun rustige en warme licht.